Materiaali Wiki

Nahka vs tekstiili, Nahkapuku vai ajotakki ja ajohousut? Kevlarfarkut vai Gore-tex -housut?

Tältä sivulta löydät tarkempaa tietoa eri varusteissa käytetyistä materiaaleista. Sivua täydennetään tämän tästä. Voit myös lähettää palautetta / korjauksia ylläpidolle (muista mainita palautteesi koskevan materiaali wikiä).

Muista lukea myös aihetta sivuava artikkeli: Materiaaliopas - Mistä ajovarusteiden hinta muodostuu sivustollamme.

Sisällys:

Nahat  
Paksuus määritellään milleissä: esim. 1.2mm naudannahka
Full-Grain naudannahat Parhaita nahkalaatuja, joita saadaan useammasta eläimestä, tavallisesti kuitenkin naudannahkaa. Erittäin hyvä hengittävyys ja kestävyys. Paranee ja pehmenee käytössä.
PU-pinnoitetut nahat: kuten Albany, Pampas Polyuretaanipinnoitettu nahka hylkii paremmin vettä.
Nupukki Hiottu raakanahka, jossa pehmeä tuntu. Saman tyyppinen kuin mokkanahka, mutta kestävämpi
Vuohennahka Erittäin kestävänä pidetty vuohen nahka
Performance nahat, esim.  Monaco, Mirage, Embo Performance, D-skin Naudannahka, jonka pinta on hiottu epäkohtien poistamiseksi ja nahkaa vahvistettu kestävyyden parantamiseksi
Lampaan nahka Usein ohuempana 0,7-0,9mm käytetty pehmeä nahka
Tekstiilit  
Aramide Aramidi on Kevlarin rakenneosa. Nämä toimivat yhdessä erittäin kestävän ja joustavan kankaan luomiseksi.
Arrow / FK kangas Corduralla pinnoitettu elastomeeri, jossa parannettu kestävyys hankausta ja kulumista vastaan. Hylkii vettä ja öljyä
Carbolex Erittäin hyvin hankausta ja repeämistä sietävä nylon-materiaali
Clarino Erittäin vahva mikrokuitu
Cordura tätä käyttää moni valmistaja myös yleisnimenä tekstiilivaatteille (Vaikka Cordura on varsinaisesti Dupontin trademarkkaama kangasmateriaali). Oikea Cordura kangas on siis kuitenkin erittäin kestävää Nylonia, joka kestää poikkeuksellisen hvyin hankausta ja repeämistä. Materiaali itsessään on myös jonkin verran vettä hylkivää.
Cordura sanan jälkeen tuleva luku esim. 500 tai 750 tarkoittaa kankaan vahvuutta ->isompi luku, vahvempi kangas
Cordura AFT Neulottu Corduramateriaali, joka soveltuu erityisesti lämpimiin ajo-olosuhteisiin. 2-7 kertaa kestävämpää kuin Nylon, Polyester tai puuvilla. Erinomainen lujuus ja hankauksenkesto
Cordura Denim Corduran ja denim-kankaan sekoitus, jossa Rev'Itin vaatteessa yleensä mukana PWR Shield -neulos. Cordura Denim on n. 3 x kestävämpää kuin denim. PWR Shieldillä varustettuna jopa kymmenen kertaa kestävämpää.
Cordura Ribstop Erittäin luja ja hankausta kestävä Cordura. Ribstop -corduraan on ommeltu vahvistuslankoja tietyllä kuviolla (Ribstop), joka tekee Cordurasta noin kolme kertaa hankauskestävämpää kuin normaali nylon.
D-Stone Erittäin sitkeästä nylonista valmistettu luja kangas. Nahkaan verrattavissa oleva hankauksenkesto
Duratex Hyvän kestävyyden tarjoava vettähylkivä nylon-kangas
Dynax Dynaxill on korkea sulamispiste, sekä erittäin kova hankauksen ja repeämisen sietokyky.
Dynax Mesh Dynax-mesh on kuumalle kelille suunniteltu hengittävämpi Dynax-polyamidi kangas
Extra Tenax Vahvin versio Tenaxista, joka on kestää hankausta jopa nahkaa paremmin. Sitoo vettä huonosti, joten ei kastu "läpimäräksi" sateella.
Fleece Fleece kuljettaa kosteutta pois iholta, tarjoten korkean kuitenkin korkean lämmöneristyksen
Flex Tenax Erittäin luja joustava stretch materiaali, käytetään istuvuuden parantamiseen
Keramide Erinomainen hankauskestävyys lämmönsieto (liukuessa) ja voi myös olla tulenkestävää. Käytetään hanskoissa ja housuissa. Joskus sekoitetaan toiseen materiaaliin (puuvilla, stretch) istuvuuden parantamiseksi
Kevlar Käytännössä tässä puhutaan Kevlar-kuidulla (jota käytetään mm. luotiliiveissä jne.) -vahvistetuista kankaista. Näiden lujuus vaihtelee kankaan mukaan, mutta ideana on ollut tuoda ”casual” eli vapaa-ajan vaatteisiin Kevlarin myötä parempaa hankauksen kestoa sekä lämmönkestoa. On syytä huomioida, että vaikka Kevlarkangas olisikin hyvin hankausta kestävää, mahdollinen päällikangas saattaa olla esim. puuvillaa ja saattaa revetä/ kulua osaltaan puhki kaatumistilanteessa.  Kevlar tehdään Aramidi ja nylon kuiduista. Kevlar (R) on DuPontin tavaramerkki, mutta, joskus puhekielessä sillä viitataan myös muihin samantyyppisiin aramidikuituihin.
Lorica Rakennettu mikrokuiduista, jotka antavat materiaalille nahkaa muistuttavan ulkonäon ja tuntuman. Erittäin helppohoitoinen Lorica ei ole aivan yhtä kestävää kuin nahka, mutta se on kevyempi ja pehmeämpi sekä sen tasalaatuisuus tekee materiaalista helpon työstää.
Mugello Kulutusta kestävä kangas, joka on tehty micronylonista ja elastomeerista. Joustava kangas sallii hyvän liikkuvuuden.
Neopreeni Neopreeni on paljon suojavarusteissa käytetty kumiseos. Se on hankauskestävää, sietää kemikaaleja, vedenpitävä ja melko venyväinen.
Nylon / Polyamidi Yleisnimi synteettiselle materiaalille, josta suurin osa ajovarusteista tehdään. Eri valmistajilla nämä materiaalit ovat erinimisiä ja eri tasoisia. Jotkut ovat vahvempia, toiset heikompia. Suuret merkit käyttävät huomattavia määriä rahaa tuotekehittelyyn ja yleisesti ottaen näiden tuotteet ovat kestävämpiä ja parempilaatuisia. 
Nylon Ribstop Ribstop tekniikalla (vahvistuslankoja ommeltu kuvioon) vahvistettu nylon kestää paremmin hankausta ja vastustaa repeämistä.
Polyamidit / Nylonit Yleisnimi synteettiselle materiaalille, josta suurin osa ajovarusteista tehdään. Eri valmistajilla nämä materiaalit ovat erinimisiä ja eri tasoisia. Jotkut ovat vahvempia, toiset heikompia. Suuret merkit käyttävät huomattavia määriä rahaa tuotekehittelyyn ja yleisesti ottaen näiden tuotteet ovat kestävämpiä ja parempilaatuisia. 
Polycotton Polyester ja puuvillalangasta valmistettu yhdistelmä synteettistä ja luonnonkuitua. 
Polyesterit Useissa mm. Sinisalon ja Rev’itin vaatteissa käytetään Polyesterikankaita (jälleen vahvuus ilmoitettu esim. 300, 500 jne.) joka on myös kestävä ja vettähylkivä materiaali. (Itseasiassa tyypillisesti nylonia paremmin vettähylkivä). Materiaalit tuntuvat hieman erilaisilta, nylonit/polyamidi tyypillisesti hieman pehmeämmän tuntuisia, toisaalta polyesteri kuivuu nopeammin ja ryppyyntyy huonommin
PWR shell  Rev'Itin vastine Corduralle. Parhaat Corduran ominaisuudet - korkea sulamispiste, hankauksen- ja repeämisen sietokyky ja erinomainen kestävyys
PWR Shield Neulottu ja kudottu vastine Kevlarille. Käytetään usein pintamateriaalin tukena tuomassa parempaa hankauksenkestoa.
PWR Wax Vahalla pinnoitettu PWR materiaali, jolla on korkea sulamispiste, korkea hankauksenkesto ym
Rukka RVP Laminated stretch Cordura 100% vedenpitävä käyttömukava Corduramateriaali, joka on kestävä, hengittävä ja joustava
S1 Kangas Corduralla pinnoitettu elastomeeri, jossa parannettu kestävyys hankausta ja kulumista vastaan. Hylkii vettä ja öljyä
Softshell Tekninen materiaali, joka tarjoaa kolme toiminnallisuutta yhdessä kerroksessa. Softshell on lämmin, hylkii vettä ja hengittää
Superfabric Superfabric käsittelyllä kankaasta saadaan jopa 5 kertaa nahkaa hankauskestävämpi, mutta kevyempi materiaali. Superfabric näkyy usein esim. kyynär- tai olkapäissä kankaan pinnassa kumimaisena panelointina
Tenax Kestävä, nimenomaan mp-käyttöön tarkoitettu polyamidi
Tenax Keramide Tenaxin ja Keramidin sekoitus. Erittäin luja kangas joka kestää jopa 3500 Martindale sykliä (Nahalla tyypillisesti 2200)
Tenax tactel Tenax polyamidi, johon on yhdistetty silkinomaista Tactel-kangasta, joka on erittäin miellyttävä käyttää.
Texas Polyamidi, elastomeeri ja polyuretaanisekoite, joka tarjoaa erittäin hyvän hankauksen keston, mukavuuden kärsimättä. Hylkii vettä hyvin. Polyuretaani pinnoite on myös hengittävä.
Sisävuoret  
Aero Cool 3D Kolmiulotteinen verkkomateriaali tarjoaa erittäin ilmavan tuntuman. Siirtää kosteutta tehokkaasti iholta pois.
Coolmax Tekninen materiaali, joka on suunniteltu pitämään käyttäjänsä viileänä ja kuivana. Tehty korkean pinta-alan polyesterikuiduista, jotka sallivat hien siirtämisen iholta ulommille kerroksille, josta se pääsee haihtumaan nopeammin.
Cynix Ultraäänellä yhteen hitsattu Taffeta-kerrosten ja eristemateriaalin yhdistelmä, joka on erittäin kevyt, mutta hyvin lämpöä eristävä.
ExKin Air  Erittäin kevyt, lämmin ja pehmeä monikerroksinen lämmöneritysmateriaali. Keveytensä ja ohuutensa ansiosta takki lämpövuorineen ei tunnu kankealta tai paksulta. Yksi markkinoiden parhaita lämpövuoria lämmöneristystä mittaavan CLO-indeksin mukaan.
Fleece Fleece kuljettaa kosteutta pois iholta, tarjoten korkean kuitenkin korkean lämmöneristyksen
Microfleece Hienorakenteinen Fleecemateriaali, joka tarjoaa hyvän lämmöneristyksen ja kosteudensiirron iholta ulommille kerroksille.
Nanofeel Nanoteknologisesti  käsitelty antibakteerinen polyesterikangas pysyy raikkaana ja puhtaana pidempään. Pesusta huolimatta
Outlast Kehon lämpötiloihin mukautuva materiaali varastoi kehon ylimääräistä lämpöä ja luovuttaa sitä kun keho viilenee. Toiminta perustuu mikrokapseleihin parafiinia, jotka muuttavat olomuotoaan kehon lämmön mukaan.
Polartec Classic C100 Erinomainen lämmöneristys ja hengittävyys. 100% Polyesteriveluuri luo ilmataskuja, jotka pitävät kehon lämpimänä. Kuivaa nopeasti ja kestää hyvin myös tiheää pesusykliä.
Schoeller PCM Kehon lämpötiloihin mukautuva Phase-changing-Material varastoi kehon ylimääräistä lämpöä ja luovuttaa sitä kun keho viilenee. Toiminta perustuu mikrokapseleihin parafiinia, jotka muuttavat olomuotoaan kehon lämmön mukaan.
Taffeta Nylon Taffeta tarjoaa hyvän lämmöneristyksen ja parantaa vaatteen veden hylkivyyttä
Thermolite Erittäin pehmeä lämmöneristysmateriaali. Saatavilla Thermolite Plus ja Thermolite Active.
Thermolite Active Erittäin kevyt ja ohut lämpövuori erityisesti urheilukäyttöön.
Thermolite Plus 80% kierrätetystä polyestermateriaalista valmistettu lämpöäeristävä materiaali. Varastoi ilmaa ja pitää kehon lämpimänä. Materiaali pysyy pehmeänä ja tuntuu mukavalta
Thinsulate Synteettinen lämmöneristyskuitu. Thinsulate-kuidut ovat vain 15 micrometriä halkaisijaltaan, joka on ohuempi, kuin normaalisti lämmöneristeenä käytetyt polyesterikuidut. Thinsulate onpehmeä ja muokkautuva.
Toppavuoret Edullisimmissa takeissa perinteinen vanuvuori tuo lisää lämmöneristystä
Kalvot  
D-Dry tarjoaa myös 10 000mm vesipilariarvon, joskaan hengittävyys ei aivan Gore-texin tasoa
Gore-Tex Gore-Tex on alan tunnetuin standardi ja ehdottomasti kunnioitetuin. Jotkut sekoittavat Goretexin corduran kanssa tai saattavat puhua mistä tahansa vedenpitävästä kalvosta Gore-texinä.
Gore-tex tuotteet ovat kuitenkin AINA 100% vedenpitäviä ja testattu valmiina vaatteena (ei siis pelkkä kalvo), jotta ne saavat ko. tuotemerkkiä kantaa. Gore-tex tuotteilla on myös lähes poikkeuksetta vedenpitävyystakuu. Vedenpitäviä kalvoja erottaa hengittävys ja vedenpitävyys, jota mitataan ns. vesipilariarvona. Gore-tex kalvon vastaava arvo on 18 000-28 000 riippuen konstruktiosta, hengittävyyden ollessa vielä kelvollinen.
Gore-Tex 2L Joskus kalvo voi olla myös laminoitu ulkomateriaaliin (esim. Dainesella Gore-tex 2L Misano). Laminoidun kalvon etu on, että takista saadaan kevyempi, eikä päällimateriaali pääse imemään yhtä paljon vettä sateella. Vesipilariarvo 28 000mm
Gore-Tex Performance Shell Rev’itin takeissa on myös Gore-Tex Performance shell sisätakki, jossa vedenpitävä kalvo on laminoitu takin irrotettavaan vuoreen. Tämä tarjoaa asiakkaalle mahdollisuuden poistaa hengittävyyttä rajoittava kalvo (ja ne kaikki kalvot ovat sitä) kuumalla kelillä.
Gore-Tex Pro (w. Armacor technology) Verkkomaiseen rakenteeseen on yhdistetty Kevlar-ydin. Näin saavutetaan erinomainen repäisylujuus ja hankauksen kesto. Erittäin luja, erittäin hengittävä ja täysin veden- ja tuulenpitävä. Kestävä ja pitkäikäinen suoja. Mukava niin kylmällä kuin kuumalla kelillä
H2Out Spidin & Japanilaisetn Torayn kehittämä hengittävä, vedenpitävä kalvo
Hipora Veden ja tuulenpitävä edullinen kalvo, vesipilariarvo 5 000mm
Hitex Kevyt kalvo, vesipilariarvo 2 500mm
Hydratex Vesipilari arvo n.5000 on kelvollinen sadekelille ja voidaan puhua vedenpitävästä takista
Hydratex G-liner  Vaatteen sisävuoren sisäpintaan tehty Hydratex käsittely teipatuin saumoin, vaatteille joissa halutaan perustason vedenpitävyys.
Primaloft Korkealuokkainen pehmeä mikrokuitu eristää hyvin lämpöä ja hylkii vettä
Porella Edullinen veden ja tuulenpitävä kalvo, vesipilariarvo 7 500 mm
Rainguard Veden ja tuulenpitävä edullinen kalvo
Reissa Veden ja tuulenpitävä edullinen kalvo Vesipilariarvo 5 000mm
Sympatex Vedenpitävä kalvo, jota käytetään usein esim. saappaissa. Vesipilariarvo 45 000mm
Windbarrier Kankaan sisäpintaan laminoitu tuulenpitävä ja vettähylkivä kalvo
Windstopper pehmeä, kevyt ja täysin tuulenpitävä kangas. Hengittävä ja erittäin monikäyttöinen materiaali on valmistettu laminoimalla erityinen kalvo tiettyyn pohjakankaaseen.
Suojat  
alumiini- / metalli insertit Erityisesti Dainesen takeissa käytetty suoja, joka koostuu ruiskuvaletusta suojasta sekä metallisesta levystä, joka kiinnittyy niiteillä. Tuloksena on täydellisesti vaatteeseen istuva CE-hyväksytty suoja, joka vie vähän tilaa ja tuntuu miellyttävältä.
D30 suojat D30 materiaali sisältää "älykkäitä molekyylejä" jotka liikkuessaan kelluvat vapaana, mutta iskun vaikutuksesta lukkiutuvat yhteen ja vastaanottavat iskuvoiman vapautuen taas välittömästi joustavaan tilaansa. Poikkeuksellinen materiaali on siis pehmeä ja taipuisa käytössä, mutta iskun tullen materiaali käyttäytyy kovan suojan tavoin.
EVA-Foam Yksi "vaahtomuoveina" tunnetuista materiaaleista. Käytetään iskun vaimennukseen useissa vaatteissa.
Force-tech Spidin käyttämät CE-hyväksytyt suojat
Know-Lite CE Kevyet, taipuisat polyuretaanisuojat sopivat hyvin muotonsa ja ominaisuuksiensa puolesta vaatteissa käytettäviksi. Rei'itetty hengittävyyden nimissä.
Komposiitti suojat (Dainese) CE-hyväksytyt suojat, joiden ulompi muovikerros  ja sisempi polyetyleenikerros vaimentavat yhdessä iskuja tehokkaasti. Rei'itetty ilmanvaihtoa ajatellen.
Multitech Erittäin kevyet ja ohuet CE-hyäksytyt suojat
Pro-Life Testit osoittavat, että Pro-Life suojat ylittävät CE-standardit selvästi. Suoja koostuu materiaaliin luoduista korkean paineen ilmasolukosta, joka tekee suojasta kevyen ja taipuisan, mutta erittäin  iskunkestävän.
SaS-Tec Uudesta polyuretaanimateriaalista valmistettu viskoelastinen suoja ilman kovaa kuorta tai reunoja. Ylittää CE-rajat 50%:lla. Suljetut ilmasolut toimivat progressiivisesti iskua vaimentaen. Hiljaisessa rasituksessa suoja on pehmeä, mutta kovassa iskussa sitkeä ja luja.
SP protec Saumattomat suojalevyt. Lämpövaletut vaahtosuojat, joita tavallisesti lonkan tai olkapään alueella.
Techno Dainesen patentoima käsineiden kova suoja koostuu kahdesta lämpövaletusta suojasta, joiden välissä teräsverkko.
Temperfoam (rei-itetty) Itsestään muotoutuva vaahtosuoja, joka ei ole CE-hyväksytty, mutta tarjoaa hyviä iskunvaimennusominaisuuksia. Käytetään usein alueilla jossa on pakko saada aikaan hyvä liikuvuus, kuten lonkassa.
TPR Hardshell knuckle Lämpömuovatusta kumista tehty kevyt ja venymistä kestävä suoja, joka sopii hyvin rystysiin.
Käsittelyt  
Engineered Skin Rakennustapa, jolla Rev'It vaatteiden kestävyyttä parannetaan suunnittelemalla saumat ym. Rakenteelliset osat turvallisiin paikkoihin.
Teflon DuPont Vettä hylkivä Teflon-käsittely