Öljynvaihto moottoripyörään hoituu helposti ja nopeasti!Moottoripyörän öljynvaihto on useimpien pyörien kohdalla helppo ja nopea huoltotoimenpide. Hyödyntämällä tarvikevaraosia ja tekemällä pienet huollot itse, voit säästää satoja euroja vuodessa! Seuraavassa on kuvattu prätkän öljynvaihdon toimenpiteet tavallisimpiin pyörämalleihin.

Huom! Varmista ennen aloittamista, että sinulla on tarvittavat työkalut öljynvaihdon suorittamiseen. Käytä moottori lämpimäksi ennen vanhojen öljyjen poistoa.

Tarvitset ainakin:

  • Sopivat öljyt pyörääsi (katso suositus tästä)
  • Öljynsuodattimen (etsi sopiva merkin ja mallin mukaan täältä)
  • Suodatinavaimen (HiFlon RC-suodattimessa on kuusiokulmakanta, jolloin erillistä avainta ei tarvita)
  • Räikkä/Momenttiavaimen
  • Uuden tiivisteen öljyproppuun (mittaa vanha ja merkitse muistiin)
  • Tarpeeksi suuren astian jäteöljyn keräämiseen

Prätkän öljynvaihto

Prätkän öljynvaihto

Aseta tarpeeksi suuri öljyastia öljypropun alle ja avaa sen jälkeen proppu. Muista käyttää käsineitä, jotka suojaavat käsiäsi kuumalta öljyltä sekä pakoputkistolta.

Prätkän öljynvaihto />

Jos propussa on magneetti, tarkista onko siihen kertynyt likaa/ metallin jäämiä

Prätkän öljynvaihto

Avaa tämän jälkeen myös moottorin öljyntäyttötulppa, näin öljy juoksee nopeammin moottorista.

Prätkän öljynvaihto

Mikäli pyörässäsi ei ole keskiseisontatukea ja öljyn tyhjennysreikä ei ole seisontatuen puolella vaan moottorin pohjassa, käännä pyörä tässä vaiheessa pystyyn, jotta saat moottorin mahdollisimman tyhjäksi vanhasta öljystä.

Prätkän öljynvaihto

Kun kaikki öljy on valunut moottorista, asenna puhdistettu öljyproppu ja uusi tiiviste takaisin moottoriin. Kiristä valmistajan antamaan momenttiin. Älä kiristä pulttia liian tiukkaan!

Prätkän öljynvaihto

Vielä ennen uuden suodattimen asennusta, pyyhi moottorin tiivistepinta vanhasta öljystä ja liasta.

Prätkän öljynvaihto

Siirrä öljynkeräysastia öljynsuodattimen alle ja avaa öljynsuodatin suodattimeen sopivalla avaustyökalulla. (Kerromme tässä ohjeet peltikuorisen öljynsuodattimen vaihtoon, mikäli pyörässäsi on pelkkä paperisuodatin varmista suodattimen vaihto-ohjeet valmistajalta.)

Prätkän öljynvaihto

Vertaa vanhaa suodatinta uuteen ennen asennusta.

Prätkän öljynvaihto

Sivele uuden suodattimen tiivistepintaan puhdasta moottoriöljyä ja kaada myös uutta öljyä suodattimeen, mikäli suodatin tulee moottoriin vaakasuoraan (älä kaada liikaa öljyä suodattimeen).

Prätkän öljynvaihto

Asenna tämän jälkeen suodatin paikalleen, älä ylikiristä öljynsuodatinta. Käännä suodatin kiinni niin että suodattimen tiivistepinta ottaa kiinni moottorin tiivistepintaan. Kiristä tämän jälkeen vielä suodatinta käsin noin ¾ kierrosta.

Prätkän öljynvaihto /> />

Tarkista moottorin öljyntäyttömäärä ja kaada uusi öljy moottoriin. Älä kuitenkaan kaada koko täyttömäärää heti moottoriin vaan jätä hiukan vajaaksi.

Prätkän öljynvaihto

Sulje täyttöaukon korkki. Käynnistä moottori ja tarkista että öljyvalo sammuu, älä nosta moottorin kierroksia ennen kuin olet varma että öljy kiertää moottorissa. Sammuta moottori ja anna öljyn valua rauhassa takaisin öljypohjaan.

Prätkän öljynvaihto

Tarkista tämän jälkeen öljyn määrä valmistajan ohjeiden mukaan ja lisää öljyä tarvittaessa. Tarkista vielä, ettei pyörässä ole öljyvuotoja.

Valmis!