Uusi ECE22-06 Kypärästandardi

Jo liki 20 vuotta vanha ECE22-05 kypärästandardi sai päivityksen.  Uudempi standardi tuli voimaan jo muutama vuosi sitten, mutta vuoden 2023 kesäkuuhun saakka valmistajien oli mahdollista tehdä kypäriä vanhalla standardilla. Nyt vuoden 2024 tammikuun jälkeen valmistettavien ja myytävien kypärien täytyy täyttää uudemman ECE22-06 standardin vaatimukset.


Vanhemman standardin mukaisten kypärien käyttö ei ole kiellettyä, mutta niitä ei enää saa valmistaa tai maahantuoda myyntiin.

 

Mikä muuttui?

Uusi standardi lisäsi törmäys- tai iskunvaimennustestille altistettavien kypärän alueiden määrää sekä nopeutta, jolla punnus niihin isketään. Uutena kypäristä arvioidaan myös suoja sellaisia iskuja vastaan, jotka aiheuttavat pään kiertoliikettä onnettomuustilanteessa. Tämän lisäksi kypärän joustavuudelle on asetettu tarkemmat rajat, jota testataan puristamalla kypärää kasaan sivu- ja pituussuunnassa ennalta määritellyllä vakioidulla voimalla.

Testeissä arvioidaan myös näkökentän laajuutta, asettaen alaraja näkökentän leveydelle. Lisäksi visiirin täytyy läpäistä vääristymistä, naarmuuntumista ja valon läpäisyä koskevat testit. Nämä testataan myös aurinkovisiirin osalta.Kypärän kuoren ja iskua vaimentavan osan täytyy myös kestää paremmin lämpöä, kylmää, kosteutta ja UV-altistusta. Iskujen lisäksi kypärä testataan myös hankauskestävyyden osalta sekä kuoren läpäisykestävyyuden osalta. Kypärän täytyy kestää myös testissä kuoreen aiheutettava reikä.
Uuden standardin mukaan kypärien intercom-järjestelmät täytyy testata yhdessä kypärien kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että kypärän kanssa käytettävän kypäräpuhelinjärjestelmän tulisi löytyä valmistajan hyväksyttyjen laitteiden listalta.


Kaikenkaikkiaan standardi nostaa myytävien kypärien turvallisuuden tasoa.

Kaikki Stormilla myytävät kypärät ovat luonnollisesti ajanmukaisen standardin mukaan hyväksyttyjä.