Rahoillesi vastinetta?

Tänä päivänä moottoripyöräilijällä on runsaasti valinnanvaraa uusia jarruosia ostettaessa. Ostopäätöstä tehdessä kannattaa vertailla, että rahoilleen varmasti saa vastinetta. Usein ostopäätös tehdään pelkästään hinnan perusteella. Jarrupala on jarrupala, vai onko?

Tässä esimerkissä käytetään MX-pyörissä yleistä takajarrupalaa EBC FA367R. Vertailtavaksi otettiin lukuisilla eri tuotemerkeillä Euroopassa saatavilla olevaan jarrupala. Tämän vertailujarrupalan alkuperämaa on Kiina. EBC:n kaikki sintteriseosteiset jarrupalat valmistetaan Yhdysvalloissa (muut UK:ssa).
Molemmat jarrupalat ovat sintterimetalliseosteisella kitkapinnalla. Valmistajien soveltuvuuslistaukset ovat identtiset.Suositushinnat ovat EBC:llä 28,20€ ja vertailtavalla jarrupalalla hinnat ovat noin 18-24€ ostopaikasta riippuen (Hinnat otettu 10/2012).

EBC palat

Kuva 1.
yläpuolella vertailtava jarrupala
alapuolella EBC jarrupala

Nopealla vilkaisulla vertailtavat jarrupalat vaikuttavat identtiseltä. Vierekkäin asetettaessa eroja alkaa löytymään (Kuva 1.).
Ensimmäisenä huomio kiinnittyy jarrupalan kitkapinnan pinta-alaan. Molemmissa paloissa taustalevyn mitat ovat identtiset. Kitkapinnan pinta-alassa taas on selvä ero. EBC:n jarrupalassa kitkapinta peittää kaiken käytettävissä olevan taustalevyn, kun taas vertailtavassa jarrupalassa kitkapintaa ei ole viety taustalevyn reunoille saakka.
Laskemalla kitkapintojen pinta-alat saadaan eroksi 7%. Ero toistuu luonnollisesti paloissa jarrulevyn molemin puolin..

EBC palat

Kuva 2.
yläpuolella EBC jarrupala
alapuolella vertailtava jarrupala

Verrattaessa jarrupaloja sivustapäin, huomaa jälleen selkeän eron kitkapinnan koossa (Kuva 2.).
Kitkapinnan osuudelta EBC:n jarrupala on 27% paksumpi kuin vertailtava jarrupala. Kokonaispaksuudessa eroa on 4%. Vertailtavassa jarrupalassa on siis paksumpi taustalevy ja ohuempi kitkapinta. Vertailtava jarrupala on ajettu loppuun huomattavasti nopeammin kuin EBC:n jarrupala. Kun ero paksuudessa kerrotaan isommalla pinta-alalla, saadaan kitkamateriaalin kokonaiseroksi yli 35% verrattuna verrokkipalaan!

188HHTässä vaiheessa ero jarrupaloissa tuntuu selvältä. EBC jarrupalasta näkee selvästi, että jarrupalaan on valmistuksessa pyritty saamaan maksimimäärä kitkamateriaalia. Käytetyt materiaalit sekä työnjälki vaikuttavat selvästi laadukkaammalta kuin vertailussa käytetyssä jarrupalassa. Kitkamateriaalin suorituskykyn tarkempi arviointi pöydällä pyörittelemällä on tietysti mahdotonta.Tuskinpa valmistajien osaaminen kääntyy päälaelleen myöskään kitkamateriaalin ominaisuuksien suhteen.


Kun tarkastelemme suurien Eurooppalaisten moottoripyörälehtien tekemiä jarrupalavertailuja, saamme vahvistuksen myös kitkamateriaalin korkealle laadulle. Jarrupalavertailua ovat tehneet mm. ranskalainen Motomag ja saksalainen PS-Sport - Motorrad. Alla ote saksalaistestin arviosta EBC:n sintteripalalle: "EBC:n HH-jarripalat toimivat esimerkkinä muille testissä olleille jarrupaloille, säilyttäen suorituskykynsä useiden voimakkaiden testijarrutusten jälkeen. Erinomainen jarruteho saavutetaan kevyellä painalluksella. Erinomainen pysäytyskyky suurissa nopeuksissa". Tulokset näkyvät oikealla. Myös ranskalaislehdessä EBC:n sintteripala sai 9 pistettä kymmenestä.

Tästä voit ladata (pdf) EBC:n teettämän, puolueettoman testauslaitoksen VCA:n testausinsinöörin tekemän vertailutestin tulokset. Testissä tvertailtiin EBC ja GoldFren paloja GSX-R1300 pyörässä dynamometrillä ja huomattiin EBC:n vastaavan palan kestävän jopa 2,5-3,5 kertaa pidempään kuin kilpaileva tuote.

EBC valmistaa maailman laajimman valikoiman jarrupaloja ja levyjä. Kaikki tuotteet valmistetaan joko Isossa Britanniassa tai Yhdysvalloissa vaalien korkeaa laatua* sekä markkinoiden parasta suorituskykyä.

Ehkäpä siis jarrupaloissa onkin jotain eroa. Pienempi hintalappu tuotteessa, joka kuluu nopeammin ja pitää huonommin ei tuo mitään säästöä motoristille.

EBC palat

Kumman sinä valitset?

*EBC jarrupalat ovat saaneet myös Stormin verkkokaupassa käyttäjiltä satoja arvioita. Keskimääräinen käyttäjäarvio on 4,4 tähteä viidestä.

Palat ja levyt omaan pyörääsi löydät tästä linkistä.(Valitse pyöräsi merkki ja malli, niin saat osalistauksen)