Moottoripyörän talvisäilytysvinkit

Tässä kaksipyöräisiä talviteloille suunnitteleville muistilista moottoripyöräkauden jälkeisistä huoltotoimenpiteistä. Ole hyvä, moottoripyörän talvihuolto tehdään näin.

 • Lisää täyteen tankkiin polttoaineen sekaan Fuel Stabilizer säilöntäainetta, joka säilyttää polttoaineen käyttökelpoisena talven yli. Polttoaineen säilytysaineella käsitelty polttoaine täytyy saada kulkeutumaan koko polttoainejärjestelmään. (Pelkkä tankkiin kaato ei vielä riitä) Polttoainehana kannattaa luonnollisesti pitää talven ajan kiinni.

 • Öljyn sekä suodattimen vaihto on paikallaan. Käytettyyn moottoriöljyyn on sitoutunut polttoaineen palamisesta syntyneitä happamia yhdisteitä. Yksi moottoriöljyn tärkeistä tehtävistä on neutraloida näitä haitallisia yhdisteitä moottorin metalliosien syöpymisen estämiseksi. Mitä pidempään moottoriöljy on ollut käytössä, sen enemmän näitä haitallisia yhdisteitä siihen on sitoutunut. Käytetyssä moottoriöljyssä on myös aina sitoutuneena moottoriin tiivistynyttä vettä. Käytetty moottoriöljy altistaa moottorin sisäosat ei toivotuille reaktioille pitkän käyttötauon kuten talvisäilytyksen aikana. Vaihtamalla moottoriöljyt jo syksyllä ennen säilytystä suojaat parhaiten moottoria. Pyörääsi sopivat suodattimet löydät täältä. Muista samalla vaihtaa öljypropun tiiviste.

 • Pese ja vahaa pyörä. Itikat ja rasvat lähtevät mainiosti testivoittaja Motoclean pesuaineella. Pese ketjut ketjuille tarkoitetulla pesuaineella ja tarvittaessa ketjuharjalla. Voitele ketjut. Voitele myös vaijerit (esim. vaijerinrasvaimella) ym. liikkuvat osat, etteivät ne pääse talven aikana jumittumaan kiinni. Hyvä yleisvoiteluaine on Motorexin Joker 440. Talvisäilytyksen ajaksi kannattaa käsitellä pinnat Moto Protect -spraylla, joka estää tehokkaasti korroosiota ohuen suojakalvon ansiosta. Estää myös lian ja pölyn kiinnittymisen.

 • Irroita akku tai liitä se akkua hoitavaan laturiin (esim. Optimate). Muista, että litiumakuille on omanlaiset laturit. Voit suojata akkujen navat ja muutkin sähköliittimet vahamaisella Accu Protect -suoja-aineella joka vähentää kontktipintojen kulumisen ja hapettumisen aiheuttamaa jännitehäviötä. Voit testata myös akkusi kunnon akkutestereillä.

 • Pyörä on myös syytä peitellä suojapeitteellä talven ajaksi. Suosittelemme pidemmän säilytyksen aikana käytettävän varastoinnissa huoltopukkeja. Tällöin renkaat pääsevät helpommalla.

 • Säilömisen yhteydessä on hyvä käydä tarkemmin läpi renkaiden kunto. Talven aikana renkaat on helppo vaihtaa, kun pyörä ei ole ajossa ja huoltoliikkeiden jonot ovat olemattomat. Oikeat renkaat löydät pyörän merkin ja mallin perusteella.

 • Puhdista ajovarusteet. Useimmat tekstiilit voi pestä koneessa, kun suojat irroittaa (katso ohje). Tekstiileille löytyy niille tarkoitettuja pesuaineita. Nahat saa puhtaaksi ja hoidettua omalla hoitosetillä. Hoitoaineen käyttö on suositeltavaa, jotta nahat säilyttävät pehmeytensä ja vedenhylkimiskykynsä. Vedenpitävyyttä voi parantaa oivallisella Motorexin Protexilla.

 • Älä varastoi varusteita muovipussiin, vaan ripusta kuivaan tilaan vaateripustimella.

 • Puhdista mahdollisuuksien mukaan myös kypärän sisävuori, useissa kypärämalleissa tämäkin on irroitettava ja konepestävä. Jos vuori on kiinteä, saa tähän tarkoitukseen puhdistusvaahtoa (Helmet Care). Ikävintä mitä voit kypärällesi tehdä, on jättää se suoraan ajosta hikisenä, hanskat sisään sullottuna, visiiri kiinni hyllyn päälle "kuivumaan" talveksi. Tästä on hajuhaittojen lisäksi myös haittaa kypärän sisävuorelle, sillä hien happamuus haurastuttaa tekstiilimateriaaleja. Anna siis kypärän kuivua puhdistuksen jälkeen ja varastoi vasta sitten.

 • Valmis!

  Mikäli pyöräsi on vielä varastopaikkaa vailla, voit tuoda sen talvisäilytykseen Stormille (Turku, Lahti)