For size guides in english click here

Kypärän koon valinnasta löydät tiedon tästä linkistä

 

Eri valmistajien käyttämät mitoitukset eroavat hieman toisistaan.

Mikäli et pääse sovittamaan vaatteita myymälään, voit helposti tilata ajovarusteet netistä palautusoikeudella. Toimi näin:

  1. Tarkista suositeltu koko kokotaulukosta
  2. Voit käyttää apuna tuotteen kuvia mikäli niissä on mainittu mallin mitat
  3. kun tilaamasi tuote saapuu, varmista tuotteen istuvuus (voit palauttaa/vaihtaa käyttämättömän tuotteen 14pv. aikana)

Kun olet valinnut sinua kiinnostavat takki- tai housumallit, ota käteen mittanauha (tai tulosta tästä) ja etsi näistä kokotaulukoista sinulle sopivat koot (huom. koot vaihtelevat hieman merkeittäin).

Kokotaulukot ajovarusteille
AlpinestarsBull-ItHalvarssonsIxonJofamaRev'ItRPM
RukkaSinisaloSpidiSweepSvalaTobe 
TCX Five     

Yleiset mittausohjeet:

Pituus: mittaa pituutesi ilman kenkiä seisten esim. seinää vasten.

Rinnanympärys: mittaa rinnanympärys kainaloiden alta, rinnan leveimmältä kohdalta

Vyötärönympärys: mittaa vyötärönympärys vyötärön kohdalta.

Lantionympärys: mittaa lantionympärys housujen päältä lantion leveimmältä kohdalta

Lahkeen sisäpituus: mittaa pituus jalan sisäsivulta jalkapohjasta haarakiilaan.

Lahkeen ulkopituus: mittaa jalan ulkosivulta vyötäröstä (ei siis lantiosta) jalkapohjaan.

 

Varmista, että tilaamasi takki istuu oikein:

 

Hyvin istuva ajotakkiHyvin istuva napakka ajotakki:
Mallimme kuvassa käyttää normaalisti koon 50-52 takkeja. Sopiva ajotakki löytyi tässä tapauksessa kuitenkin koosta 48. Pusakkamallinen ajotakki on edestä lyhyt, jolloin ajoasennossa syliin ei laskostu metritolkulla kangasta/nahkaa. Hihojen täytyy olla tiukat, jotta suojat pysyvät paikallaan vaikka pyörä lähtisi alta. Napakasti istuva ajotakki sallii silti normaalit liikeradat eikä purista tai ahdista ajoasennossa. Hihat ovat tarpeeksi pitkät, tuleehan käsiin vielä varrelliset käsineet. Hihan liiallisesta pituudesta ei ole ajossa mitään hyötyä.

Nahkaiset varusteet ovat varsinkin uutena jäykkiä, mutta pehmenevät käytössä. Nahanhoitorasvalla voi edesauttaa varusteen pehmenemistä ja mukautumista omaan vartaloon.

On hyvin tavallista, että 1-osaisen nahkapuvun pukemiseen tarvitaan kaveria avuksi. Puvut ovat leikattu vielä voimakkaammin ajoasentoa varten, eikä suorassa seisominen varsinkaan uuden jäykän puvun kanssa ole yhtä helppoa kuin vapaa-ajan vaatteissa. Ajoasennossa puku tuntuu kuitenkin (totuttelun jälkeen) mukavalta ja turvalliselta suojien istuessa jämäkästi paikallaan.

 

Huonosti istuva ajotakkiLiian löysä ajotakki: Mallimme on kiskaissut päälleen mukavanoloisen koon 54 ajotakin. Vaikka tuntuma on lähempänä normaalia vapaa-ajan löysää takkia tuo liian suuri koko mukanaan ilmeisiä ongelmia:

Kovassa ajossa takki muodostaa selkäpuolelle pussin ja lepattaa ilmavirrassa.

Suojat pääsevät onnettomuustilanteessa muljahtamaan pois tarkoituksenmukaiselta paikaltaan, eivätkä suojaa käyttäjää yhtä hyvin kuin on suunniteltu.

Kuumalla kelillä pois jätettävä lämpövuori korostaa takin löysyyttä, kylmällä kelillä takin sisään pääsevä ilmavirta viilentää takkia entisestään.

 

Huonosti istuvat suojatTakin suojaavuus riippuu myös suojien istuvuudesta. Löysässä takissa myös hihoissa olevat suojat pääsevät liikkumaan liiaksi. Onnettomuustilanteessa suoja auttaa vain, jos se on oikealla kohdallaan. Varmista sovitettaessa, että suojat osuvat niveliesi kohdalle eivätkä pääse liikkumaan liiaksi.

 

 

Takaisin osto-oppaan etusivulle